Hajen

Bra letat! Då är det bara att simma vidare… 😉

Från Wikipedia: ”Inspelningen av Hajen påbörjades under maj 1974. Både regissören Steven Spielberg och maskindesignern Joe Alves hade insett nackdelarna med att fuskfilma i bassänger, efter att ha sett filmen Den gamle och havet från 1958. Därför avvisades sådana idéer. Istället skulle alla scener ovanför vattenytan bli filmade ute till havs. Tillsammans med filmare som Martin Scorsese och Francis Ford Coppola blev alltså Spielberg bland de första regissörerna med sådana nya idéer om realism inom filmarbete. Filmteamet for till platsen för inspelningen: Martha’s Vineyard. I en intervju med Ain’t It Cools News berättade Spielberg att han led av hybris när han krävde att filma på öppet vatten istället för att filma i en bassäng. Detta beslut ledde till att inspelningsteamet tillbringade mycket tid med att plågade av sjösjuka ligga till havs väntande på att vädret skulle lägga sig. Spielberg sade vidare att det var ett misstag att spela in alla scener till lands först, eftersom han inte kunde gå iland och filma de scenerna när vädret var dåligt eller när den mekaniska hajen krånglade.

I planeringen skulle inspelningen inte ta mer än 55 dagar, med den relativt låga budgeten på runt 4,5 miljoner dollar, men en rad viktiga detaljer skulle visa sig en bit in i filmarbetet oförberedda, bl.a. så saknade skådespelaren Richard Dreyfuss helt erfarenhet på sjön, i motsättning till hans karaktär, eftersom han aldrig innan inspelningen hade varit ombord på en båt förut. Vidare, och eventuellt viktigare, så var robothajen Bruce visserligen hyfsat förberedd för inspelning i bassänger, men totalt otestad i havsvatten. Saltvattnet orsakade tekniska fel inuti roboten, och vid premiärtestningen sjönk den som en sten, vilket upprepades under inspelningen och roboten fick bärgas ett flertal gånger, och ibland löpte den amok på ytan, och fungerade väldigt sällan. Alla dessa tekniska problem blev för mycket för filmteamet, i synnerhet för Spielberg själv. Det gick så illa att han i sin besvikelse kallade robothajen Bruce för ”The Great White Turd” (”Den stora vita skiten”). Han lär vid dessa kritiska situationer innan tänkt: ”Vad skulle Alfred Hitchcock ha gjort i denna situation?” Till slut förstod han att de inte skulle kunna visa hajen så många gånger som det stod i manuset, utan han valde att istället spegla hajens ankomster genom olika point of view-bilder under vattnet, så att publiken skulle se dessa delar av filmen genom hajens ögon. I dokumentärfilmen som gjordes efteråt, Jaws: The Inside Story, sägs det att denna insats kanske räddade projektet.

Men problemen pågick ändå. Skådespelaren Dreyfuss fastnade under vattnet i en hajbur, manusförfattaren Carl Gottlieb blev närapå halshuggen av en båtpropeller. Under de sista tagningarna av en scen där hajen harpuneras, började filmens båt, Orca, med hela filmteamet ombord att hastigt sjunka. Spielberg ropade ut: ”Get the actors off the boat” (Sv. ”Få aktörerna ur båten”), men den missnöjda ljudteknikern John R. Carter tjöt istället: ”Fuck the actors. Save the sound department!” (Sv. ”Ge fan i aktörerna. Rädda ljudutrustningen!”). Många i filmteamet frågade gång på gång regissören: ”När ska vi avsluta den här filmen?” Den 6 oktober 1974 spelades den allra sista scenen av Hajen in, efter 159 dagar och med en använd budget på nio miljoner, en ökning på 104 inspelningsdagar och en fördubbling av den ursprungliga budgeten. Spielberg sista ord på inspelningsplatsen var: ”Jag kommer inte återvända!” innan han åkte i väg i sin motorbåt. ”Varje gång jag sov så drömde jag att jag var inne på tredje eller fjärde inspelningsdagen. Jag brukade vakna upp av en explosion i min hjärna, med ett bultande hjärta och andnöd”, berättade han om sin tid efter inspelningen.

Spielberg anförtrodde jobbet att komponera musiken till Hajen till filmkompositören John Williams. När Williams spelade upp vad han hade i åtanke som musik för första gången inför Spielberg skrattade han och sa: ”Det var roligt, John, men vad hade du verkligen tänkt dig som tema till Hajen?” Han trodde Williams skojade med honom. Senare sa Spielberg att ”Williams gjorde hajen när hajen inte fungerade,” och påstod också att utan Johns filmmusik så skulle Hajen inte ha blivit hälften så framgångsrik. Williams vann senare en Oscar för sin musik i filmen.

Hajen hade premiär den 20 juni 1975 i USA på 409 biografer. På en helg hade filmen spelat in ca. 7 miljoner dollar. Närapå en månad senare sågs filmen på 675 biografer. Filmen hade svensk premiär 20 december 1975 på biograferna Sergel-Teatern, Sture och Draken i Stockholm. Filmen visades även på lite mer än 20 andra biografer i landet. Det var den första Hollywood-filmen som fick en bred release, och den första blockbuster i filmhistorien, som tjänade ihop till sin budget många gånger om. Men filmen medförde också en global badskräck, samt ett omfattande hat mot många hajarter, i synnerhet vithajen, och de dödades i mångtal. Vid den östra engelska havskusten beräknades ca. 50 % av hajarterna försvinna, vid vissa delar av kusten försvann så mycket som 90 % av dem.”

Checker finns här!

 

15795561231162

Annonser