Ny specialklubb för agility

skk_logo”Svenska Kennelklubbens Centralstyrelse beslutade vid gårdagens möte att återta delegationen avseende hundsporten agility från Svenska Brukshundklubben.

Agility är en fartfylld och populär hundsport där hunden efter förarens anvisningar ska hoppa en hinderbana på tid. Svenska Kennelklubben lämnade 2006 över ansvaret för agility till Svenska Brukshundklubben. Ett förslag om en ny organisation kring agilityn, en egen agilityklubb, lades fram på SBKs kongress för knappt en månad sedan men avslogs. ”Lämna agilitysportens organisation oförändrad” – var beskedet från kongressen.

– Det blev ingen egen klubb för agility då, och Svenska Kennelklubbens Centralstyrelse har därför beslutat att ”hämta hem” agilityn igen. Syftet är att skapa en specialklubb med verksamhetsansvar för agility, säger SKKs vd Ulf Uddman.

Ulf Uddman menar att förutsättningarna för de verksamma inom sporten att påverka beslut och att utveckla verksamheten vidare inte har varit tillräckligt goda.

– Det har helt enkelt funnits ett demokratiskt underskott som vi har sett som ett allvarligt problem.

– De allra flesta som tränar och tävlar kommer säkert knappt att märka någon förändring. Vi kommer att värma om att SBKs lokala klubbar och andra klubbar inom SKK ska kunna arrangera agilitytävlingar som tidigare. Om man däremot vill vara med och påverka agiltyverksamheten i stort kommer organisationen framöver att se annorlunda ut.

– Just nu finns det förstås tusen frågor, och ännu inte så många svar. Under sommaren arbetar vi vidare med en plan för hur överlämnandet ska gå till och för bildandet av den nya agilityklubben, som ska presenteras på Centralstyrelsens möte den 8 augusti. Det är självklart vår förhoppning att samarbetet mellan SBK och agilityn kan fortsätta, och vi kommer att ha en fortlöpande dialog med SBK i frågor som rör agility.”

Detta inlägg publicerades i Agility och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s