Vanligare med kastrering av hundar

Enligt en undersökning gjord av SVT Mittnytt så blir det allt vanligare med kastrering av hundar. Jag valde att kastrera Zappa redan innan hon hade fyllt två år. Dels för att jag inte tycker att man ska ägna sig åt blandrasavel, dels för att man minskar risken för juvertumörer & tar bort risken för livmoderinflammation & dels för att Zappas första (& enda löp) var ngt konstigt. Under operationen så visade det sig att hon hade cystor på äggstockarna så då kändes det verkligen rätt att kastrera henne.

Vad det gäller nackdelar så kan tikar få urinläckage efter kastrering (ett fåtal procent får det om jag har hört rätt), de får ökad aptit (minst sagt, men med ett ”lagom” bra foder så är det absolut inget problem anser jag – utan snarare en fördel ur träningssynpunkt), de kan få förändrad pälsstruktur (ingen förändring på Zappa, men det är vanligt på hundar med längre &/eller mjukare päls). Att de skulle bli lugnare pga. kastration ställer jag mig tveksam till, är nog mer på individnivå isf (& oberoende av kastrering), Zappa var galen innan op. & har fortsatt att hålla den stilen hela sitt liv!

För att se filminslaget från SVT Mittnytt – klicka på bilden!

Detta inlägg publicerades i Mina djur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vanligare med kastrering av hundar

  1. Marketta skriver:

    Hade vi haft ett val så hade vi aldrig kastrerat Micki. Hans päls är hemsk, det är som svinto. Det hjälper inte hur mycket man än borstar för dagen efter ser han ut som om han inte sett en borste på 10 år 😮 . Dessutom blev han ett riktigt pälsmonster. Perfekt för en hund som inte gillar att bli borstad 🙂 . Men nu gällde det ju Mickis liv, då var ju inte valet svårt.

  2. maria d. skriver:

    Min tollare Wilma var kastrerad – märkte inget att hon tappade fart och intensitet. Ngt ulligare päls fick hon. Aston är kastrerad och det är det bästa jag gjort – han är lugn och harmonisk men fokuserad och med bibehållen intensitet i träning. Båda har blivit klart mer hungriga men det var dom redan innan och en retriever är en retriever i det hänseendet! Wille står på tur att bli av med kulorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s