”Flit räcker inte ända fram”

Hittat i Modern Psykologi:

Oavsett hur mycket du övar står skillnader i arbetsminne för en statistiskt signifikant del av din förmåga.

I sin bok Framgångsfaktorn spred journalisten Malcolm Gladwell för ett par år sedan ett flitens evangelium – bara man tränar tillräckligt så ska det nog gå bra. Se bara på Bill Gates, The Beatles och en rad andra framgångsrika innovatörer, alla har de tränat målinriktat i minst 10 000 timmar. Teorin hade han snappat upp från psykologen K. Anders Ericsson. 

Men nu får Gladwell svar på tal. I tidskriften Current Directions in Psychological Science argumenterar psykologerna David Hambrick och Elisabeth Meinz för medfödd talang. Bland annat har de jämfört pianister som tränat mellan 260 och 31 000 timmar. De fann att övning stod för ungefär halva förmågan, medan skillnader i arbetsminne förklarar en ”statistiskt signifikant del av förmågan”, kanske den del som avgör om du blir riktigt framgångsrik eller inte. 

Tja, det är ju tråkigt att inte ha talang – men man kan ju inte bli SÄMRE av att träna. Dessutom; håller man på med hundsport så är det fler än en i teamet, med fördelar & nackdelar. Förhoppningsvis kan man träna ihop sig med sin/a hundar så att man förbättrar sina mindre bra sidor & förstärker sina chanser att lyckas!

Speciellt i en sport som agility måste det verkligen vara en fördel att ha tränat såpass mkt att långtidsminnet/muskelminnet ev. kan avgöra hur man löser en situation. Då i relation till att man i annat fall skulle behöva vara impulsiv (genom att använda arbetsminnet). Om inte annat så kan man träna upp sin förmåga att vara ”planerat impulsiv”, för allt kan ändå hända (& händer!) när man håller på med djur…

Annonser
Det här inlägget postades i Forskning, Tidningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s